Chắc hẳn ai trong chúng ta cũng đã ít nhất một lần thưởng thức món bánh bao, một trong những món ngon truyền thống đặc sắc của Việt Nam. Không chỉ hấp dẫn bởi hình thức bên ngoài mà bánh bao còn mang trong mình hương vị đậm đà, thơm ngon, khiến ai cũng khó cưỡng. Nếu bạn đang tìm hiểu bánh bao và muốn biết rõ hơn về tên gọi của nó trong tiếng Anh thì bài viết dưới đây sẽ giúp bạn giải đáp điều đó!
Bánh bao tiếng Anh là gì?
Bánh bao được biết đến với nhiều tên gọi khác nhau trong tiếng Anh, phụ thuộc vào nội dung bên trong cũng như cách chế biến. Dưới đây là một vài thuật ngữ phổ biến:
- Steamed Pork Bun: Tên gọi này chỉ bánh bao nhân thịt lợn, thường là loại bánh bao phổ biến nhất.
- Steamed Wheat Flour Cake: Một cách gọi khác mà bạn có thể sử dụng khi mô tả bánh bao.
- Dumpling: Mặc dù cú pháp này có thể gây nhầm lẫn, nhưng trong một số trường hợp, bánh bao được xem như là 'dumpling'. Tuy nhiên, bánh bao và há cảo (dumpling) có sự khác biệt ở chỗ nhân và cách chế biến.
Về cơ bản, nếu bạn muốn giới thiệu một cách chính xác nhất về bánh bao cho người nước ngoài, bạn có thể trực tiếp gọi nó là "bánh bao". Sau đó, hãy mô tả về nó để tạo nên sự hấp dẫn cho món ăn.
Miêu tả bánh bao bằng tiếng Anh:
Bánh bao (literally "wrapping cake") is a ball-shaped bun containing pork or chicken meat, onions, eggs, mushrooms, and vegetables, a staple in Vietnamese cuisine. It often has Chinese sausage and a portion of a hard-boiled egg inside. Bánh bao are generally smaller than baozi, and filled with savory fillings, the most popular of which is seasoned ground pork. A vegetarian version of bánh bao also exists.
The dish originated from the baozi from China but was adapted by the Vietnamese and is also available in most other countries with significant Vietnamese populations. As in China, pork is the most popular kind of meat in Vietnam.
Bánh bao is an old-fashioned Cantonese dim sum called tai pao (literally "big bun") brought to Vietnam by Cantonese immigrants.
Công thức làm bánh bao tiếng Anh
Nếu bạn muốn khám phá cách làm bánh bao, hãy tham khảo công thức dưới đây:
Steamed Pork Buns (Bánh Bao)
Steamed Pork Buns (Bánh Bao) is one of the most popular street foods in Vietnam with a fluffy exterior and savory filling. It is usually white in color and can be served at any time of the day.
Ingredients
For the Dough:
- 3 cups all-purpose flour
- 1 tsp active dry yeast
- 2 tsp cornstarch
- 1/2 tsp salt
- 2 1/2 tsp baking powder
- 1/2 cup sugar
- 1 cup milk
- 1 tsp vegetable oil
- 3-4 drops lime juice
For the Fillings:
- 1/2 lbs ground pork (or any kind of meat)
- 1.45 oz mung bean noodle
- 1/2 yellow onion (peeled)
- 2-3 eggs (or 9 quail eggs) (hard-boiled and peeled)
- 1 tsp mushroom seasoning (optional)
- 1/4 tsp ground black pepper
- 1/2 tsp sugar
- 1/2 tsp sesame oil
- 2 tsp oyster sauce
- 1/4 tsp salt
- 2 Chinese sausages
- 3 big dried black fungus
Additional items:
- 1/2 cup vinegar
- 9 pieces paper (cut into 3 inch-square) or cupcake liners
Instructions
Making the Dough:
- Warm milk in microwave for 30 seconds. Add 2 tsp sugar. Stir until dissolved. Then add active dry yeast. Stir gently. Cover and let it rest for 10 minutes or until foam.
- In a mixing bowl, add all-purpose flour, cornstarch, baking powder, salt, remaining sugar, vegetable oil, and lime juice. Pour in the yeast. Mix well until smooth. Cover the dough with plastic wrap or a damp kitchen towel. Place in a warm place for 2 hours or until the dough about double in size.
Making the Filling:
- Soak dried fungus in hot water and the noodle in warm water for 10 minutes. Rinse and drain well.
- Cut hard-boil eggs into 4 pieces. Slice Chinese sausages thinly on a diagonal. Dice yellow onion well. Cut noodles into 1 inch. Mince the fungus.
- In a bowl, add ground pork, mushroom seasoning (optional), ground pepper, sugar, sesame oil, oyster sauce, salt, onion, fungus, and noodle. Mix until combined. Set aside.
Back to the Dough:
- After 2 hours, lightly flour on a work surface. Place the dough on and divide it into 9 parts equally. Then roll into small balls. Cover and let the balls rest for 10 minutes.
- Once again, lightly flour on the work surface. Place 1 dough ball on and flatten by using a rolling pin.
- Place about 1 tablespoon of filling in the center of the dough. Place 3 Chinese sausage slices around the filling. Top with 1 piece of egg.
- Pull the edge of dough over the filling and fold it into layers. Then twist the top to secure the bun. Pat around the bun to make shape. Place the bun on a piece of paper.
- Bring water in a steamer to a boil on medium heat. Add vinegar.
- Place the buns into the steamer. Leave space so that they will have room to rise.
- Cover the top and steam for 20 minutes.
- After 20 minutes, remove the top and place the buns on a dish. Now it is ready to serve.
Lưu ý công thức
Wrap the leftovers in plastic wrap. It can be stored for a few weeks in the fridge. Anytime you want to have it, simply steam or microwave the buns.
Một số loại bánh khác trong ẩm thực Việt Nam bằng tiếng Anh
- Bánh dầy: Round sticky rice cake
- Nước mắm: Fish sauce
- Bánh cuốn: Stuffed pancake
- Bánh tráng: Girdle-cake
- Bánh tôm: Shrimp in batter
- ... và nhiều loại bánh khác nữa.
Kết luận
Bánh bao không chỉ là món ăn ngon mà còn là một phần văn hóa ẩm thực phong phú của Việt Nam. Hy vọng qua bài viết này, bạn đã có thêm kiến thức về tên gọi cũng như cách làm bánh bao bằng tiếng Anh. Hãy thử khám phá và chia sẻ món ăn này với bạn bè quốc tế của bạn. Chúc bạn thành công trong việc giới thiệu văn hóa ẩm thực Việt Nam đến toàn thế giới!